Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Looking for Eric, 2009
Σκηνοθεσία: Ken Loach
Σενάριο: Paul Laverty
Αποτέλεσμα εικόνας για looking for eric

Φανταζομαι τον Ken Loach, καταξιωμένο Βρετανό σκηνοθέτη, να πίνει τον πρωινό καφέ του με την γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους στην οργιαστική εξοχή του σπιτιού τους στο Bath.
Ο Ken μοιάζει αφηρημένος, δεν πολυμιλάει. Σκέφτεται ποια ταινία θα μπορούσε να γυρίσει μετά το βραβευμένο "Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι".
 Χαμένος στις σκέψεις του βλέπει κάποιον να πλησιάζει.
-Ποιος είναι αυτός, Lesley; 
Σκιάζουν τα πρόσωπά τους με τα χέρια τους και παρατηρούν τον άντρα με τον ανασηκωμένο γιακά και το αυτοκρατορικό περπάτημα που τους πλησιάζει.
-Μοιάζει με τον Eric Cantona! λέει η Lesley. 
Ο Ken κάνει να γελάσει, αλλά δεν προλαβαίνει. Ο άγνωστος άντρας με ένα γρήγορο σπριντ έχει προλάβει να φτάσει στο τραπέζι τους.
-Καλημέρα, Ken! Καλημέρα, Lesley! Δεν γνωριζόμαστε. Είμαι ο Eric Cantona, θαυμαστής των ταινιών σου. Θα θελα να κάναμε μια ταινία μαζί.

Από το μυαλό του Ken περνούν χίλιες σκέψεις.
Τι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς οι δυο;
Εγώ είμαι πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης, ακτιβιστής, βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.
Κι εσύ... εσύ... είσαι ένας χαρισματικός ποδοσφαιριστής. Το επόμενο γαλλικό ποδοσφαιρικό υπερταλέντο μετά τον Πλατινί και πριν τον Ζιντάν. Όμως, ποτέ δεν έλαμψες όσο σου έπρεπε. Αυτό το μασσαλιώτικο ταμπεραμέντο! Αυτός ο ευερέθιστος χαρακτήρας σου! Όλα τα γκολ σου σβήστηκαν μετά την καρατιά που έδωσες σε έναν χούλιγκαν. Εντός γηπέδου. Και δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η μόνη φορά. Πόσες φορές τιμωρήθηκες για αντιαθλητική συμπεριφορά και αποκλείστηκες από τα γήπεδα, Eric; 25 χρονών αποφάσισες να παρατήσεις το ποδόσφαιρο. Ευτυχώς για το άθλημα σε μετέπεισε ο Πλατινί. Ο Πλατινί και ο ψυχαναλυτής σου. "Πήγαινε στο αγγλικό πρωτάθλημα!"σε προτρέψανε. Κι εσύ περπάτησες στον χλοοτάπητα της Μάντσεστερ με την γνωστή σου αυτοπεποίθηση. "Υπεροψία"την είπαν πολλοί. "Ασφάλεια" την είπαν οι συμπαίκτες σου. "Ὀταν ο Eric παίζει δίπλα σου νιώθεις ασφάλεια". Οι οπαδοί της Μάντσεστερ δεν χρειάζονταν τίποτα περισσότερο για να σε αναγορεύσουν βασιλιά. King Eric.  
Όμως τι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς οι δυο;
Αποτέλεσμα εικόνας για eric cantona κλωτσια


Ο Ken είναι ένας συγκρατημένος, ευγενής Άγγλος. Δεν μπορεί να πει όσα σκέφτεται.

-Γιατί όχι; Αν βρεθεί το κατάλληλο σενάριο...απαντά.
- Ντακόρ, λέει ο Eric. Το σενάριο βρέθηκε.
-Μπορώ να το δω;
-Με ουι. Το βλέπεις ήδη.
-;
-Λε σεναριό .Σ΄ε μουά λέει ο Eric, όπως ακριβώς θα έλεγε κι ο συμπατριώτης του ο Ναπολέοντας.
-Μμμμ, λέει ο Ken. Ποιο γκολ θα έλεγες ότι ήταν το σημαντικότερο της καριέρας σου;
-Η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας μου δεν είναι γκολ. Είναι μια ασίστ, απαντά ο Eric.
-Ω λα λα, λέει ο Ken. Νομίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για looking for eric

Και έτσι ξεκίνησαν όλα..
Πάνω στην αρχική ιδέα του Eric, να γυριστεί μια ταινία για τη σχέση του με τους θαυμαστές του, ο Laverty γράφει ένα όμορφο σενάριο. Στα χέρια οποιουδήποτε άλλου θα γινόταν μια απλοϊκή κωμωδία. Στα χερια του Loach γίνεται μια δραματική κομεντί με (κάποια) ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα, (κάποια) δραματικά, ένα happy end και πολλά μαθήματα ζωής.

Ο Eric, οπαδός της Μάντσεστερ και του Καντονά, έχει πέσει σε κατάθλιψη. Η δεύτερη γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει αφήνοντας του την επιμέλεια των δύο δικών της έφηβων παιδιών. Όλα γύρω του καταρρέουν. Και τίποτα δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Ούτε οι φίλοι που του λένε ανέκδοτα ή του διαβάζουν βιβλία αυτοβοήθειας.
Η βοήθεια έρχεται από τον King Eric, τον αγαπημένο του ποδοσαφιριστή Eric Cantona που, μετά από δύο μπάφους, εμφανίζεται μέσα στο δωμάτιο του Βρετανού  Eric και αρχίζει να τον συμβουλεύει για το πως μπορεί να βάλει τη ζωή του σε σειρά.

Ο King Eric μιλάει για την δύναμη της ομάδας, της φιλίας,την ανάγκη να δίνεις νόημα σε κάθε μέρα σου, είτε είσαι πρώτης γραμμής ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής είτε είσαι φτωχός ταχυδρόμος. Όλα είναι επιλογές. Μένεις εκτός γηπέδου για έξι μήνες; Μάθε σαξόφωνο! Εγκαταλείπεις το ποδόσφαιρο; Γίνε ηθοποιός!
Αποτέλεσμα εικόνας για looking for eric

Θα βοηθήσει ο Eric τον Eric να βγει από το τέλμα της προβληματικής ζωής του; Κι αν ναι, πως;
Ερωτήσεις. Κι απαντήσεις. Και γέλια.
Κωμωδία. Και κοινωνικός προβληματισμός. Και πολιτική. 
Ken και Eric. 
Cantona και Loach. 
Μια σπουδαία ασίστ.

Αποτέλεσμα εικόνας για looking for eric


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου