Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Snowden
Σκηνoθεσία : Oliver Stone
Σενάριο :  Kieran Fitzgerald, Oliver Stone
2016
Αποτέλεσμα εικόνας για snowden

και

Steve Jobs
Σκηνοθεσία : Danny Boyle
Σενάριο : Aaron Sorkin
2015

Αποτέλεσμα εικόνας για steve jobs the movie


Τη μία μέρα βλέπεις το Snowden. 
Την ιστορία του Ed, του σπασίκλα τεχνικού της CIA που ξεκινάει ως συντηρητικών πεποιθήσεων κρατικός υπάλληλος για να καταλήξει φοβισμένος και αηδιασμένος από τις τακτικές μαζικής παρακολούθησης της Κυβέρνησής του.  
Τηλεφωνεί στις εφημερίδες "Guardian" και "Washington Post" και τους υπόσχεται αποκαλύψεις απόρρητων πληροφοριών που θα αναστατώσουν τον ύπνο του οποιουδήποτε έχει στα χέρια του κινητό ή οικιακό υπολογιστή. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις αυτές τo Big Brother δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας του Orwell. Ήταν μια θλιβερή και εύστοχη πρόβλεψη. Η αμερικάνικη κυβέρνηση, με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας και τη συνεργασία των κυβερνήσεων της Δυτικής Ευρώπης, παρακολουθεί και καταγράφει τους πάντες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ed snowden
Ed Snowden-Joseph Gordon Levitt

Η ερώτηση που γεννιέται είναι εύλογη:
Και τι με νοιάζει, Ed; Μήπως είμαι μέλος της Αλ Κάιντα και πρέπει να προβληματιστώ αν με παρακολουθούν;
Η αξία των αποκαλύψεων Snowden έγκειται στο ότι δεν χρειάζεται να είσαι τρομοκράτης για να τελείς υπό παρακολούθηση. Αν ο τρίτος ξάδερφός σου είχε σύζυγο που η δική της τρίτη ξαδέρφη είχε βγει με κάποιον που είχε αναρτήσει στην εφηβεία του μια αντιαμερικάνικη δήλωση, τότε είναι πιθανό να είσαι -κι εσύ- αντικείμενο παρακολούθησης. 
Τα κινητά που ανέμελα πετάμε στο τραπεζάκι του σαλονιού, οι υπολογιστές που κοσμούν το τραπέζι της τραπεζαρίας και που μας ακολουθούν στο κρεββάτι, στο γραφείο, στο μπάνιο, στην κουζίνα, σε όλους τους χώρους της προσωπικής μας σφαίρας, γίνονται μάτια που μπορούν να δώσουν σαφή εικόνα της ιδιωτικής μας ζωής. Των απόψεών μας. Των προτιμήσεών μας.
Την ώρα που ντύνεσαι, γδύνεσαι, βγαίνεις εκτός εαυτού, αποχαυνώνεσαι, κουτσομπολεύεις, βρίζεις, μονολογείς, the Big Brother is watching you. Για την ακρίβεια κάποιος συνάδελφος του Ed Snowden. Κάποιος που δεν είχε την ευαισθησία του Ed και του οποίου η ηθική δεν πλήττεται από τις αμερικάνικες μεθόδους παρακολούθησης.
Τι είσαι, Snowden; Προδότης ή ήρωας; Κατάσκοπος ή προασπιστής της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;

Αποτέλεσμα εικόνας για snowden



Την επόμενη βλέπεις το Steve Jobbs.

Αποτέλεσμα εικόνας για steve jobs the movie

Όχι τον Jobbs του Ashton Koutcer  (που του έμοιαζε εξωτερικά σαν αδελφός). Αλλά τον Jobbs του Fassbender. Που μπορεί να μην φέρνει στον Jobbs στο παραμικρό, αλλά καταφέρνει να περάσει την αύρα του Jobbs. Χαρισματικός πωλητής, οραματιστής της ψηφιακής εποχής και ταυτόχρονα δύστροπος και συμπλεγματικός. Παρουσιάζοντάς τον σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής του (σε συναντήσεις που είχε με φίλους, συνεργάτες και συγγενείς) πριν την παρουσίαση κάποιου από τα μαγικά προϊόντα του, ο Boyle φιλοδοξούσε να δείξει την εξέλιξη του Jobbs. Το πως το αλαζονικό μικρό, που έγινε εκατομμυριούχος πριν κλείσει τα τριάντα, στραπατσαρίστηκε όταν το έδιωξαν από την δική του εταιρεία, την Apple του, και πως προσγειώθηκε, ωρίμασε και κατέκτησε την ισορροπία και τη γαλήνη.
Γαλήνη; Αν αυτός ήταν ο στόχος του Boyle δεν έφτασε καν κοντά. Ο Jobbs της πρώτης ιστορίας έχει το ίδιο αναίσθητο βλέμμα με τον Jobbs της τρίτης.

Αποτέλεσμα εικόνας για steve jobs the movie


Εάν ο Jobbs δεν είχε φέρει την επανάστασή του ο Snowden δεν θα χρειαζόταν να προβεί σε καμία αποκάλυψη. Η Αμερική θα συνέχιζε τις παρακολουθήσεις της- όπως το έπραττε και στις προ κινητών και pc εποχές- αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Το εντυπωσιακό είναι που Snowden και Jobbs ταυτίζονται απόλυτα. Προωθούν τον εαυτό τους σαν Μεσσία. Σαν σωτήρα της ανθρωπότητας. Ο πρώτος ήταν μεν ο οραματιστής ιδρυτής της Apple που μας δημιούργησε ανάγκες που δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε. Δεν ξέραμε ότι είχαμε ανάγκη έναν οικιακό υπολογιστή, wifi όπου σταθούμε, κινητό τηλέφωνο-υπολογιστή. Ήταν όμως και ένας εγωπαθής που εκμεταλλεύτηκε την εργασία των τεχνικών του κλέβοντας δόξα και λεφτά. Αρνήθηκε για χρόνια την πατρότητα της πρώτης κόρης του αμφισβητώντας το DNA τεστ (γιατί έδειχνε ποσοστό μικρότερο του 100 %!!!!). 

Αποτέλεσμα εικόνας για steve jobs daughter
Lisa Brennan.
Της πήρε πολλά χρόνια
να αναγνωριστεί ως
Lisa Jobbs


Η πιο στενή του συνεργάτης κέρδισε το βραβείο "εκείνης που ανέχεται τον Steve". Δις. 

Αποτέλεσμα εικόνας για steve jobs daughter
H Kater Winslet ερμηνεύει την "καημένη"
Joanna Hoffman
Κέρδισε δύο φορές το βραβείο
"εκείνης που ανέχεται τον Steve"

Ο Steve δεν ενδιαφερόταν για τη γνώμη κανενός. Γνωστή η ανέκδοτη ιστορία ότι το αγύριστο κεφάλι του ήταν πεπεισμένο ότι έπρεπε να περιορίζει τα μπάνια στο ελάχιστο. Ο διευθυντής του του πρότεινε να εργάζεται σε βράδυ για να ενοχλεί όσο το δυνατόν λιγότερο του συναδέλφους του με τις συνέπειες της απλυσιάς του.
Το ίδιο έκανε και ο Snowden. Όχι, δεν έμενε άπλυτος. Απλά δεν ενδιαφερόταν για τη γνώμη κανενός. Αποφάσισε να προδώσει κρατικά μυστικά χωρίς να νοιαστεί για την αυτοεξορία του από την πατρίδα του, για το ότι μπορεί να μην ξαναέβλεπε τη γυναίκα του (την ξαναείδε όταν τους δόθηκε άσυλο στη Ρωσία), για το ότι θα έχανε οικογένεια και φίλους.

Αποτέλεσμα εικόνας για ed snowden girlfriend
Ed και Lindsay
στην εξορία της Μόσχας


Steve και Ed. Άνθρωποι της τεχνολογίας. Απίθανο iq. Μειωμένο eq. Σαν η συνεχής έκθεση στην οθόνη να σε στεγνώνει, να μουδιάζει τα συναισθήματα και να χειρίζεσαι τη ζωή σου σαν παιχνίδι tetris.



Αποτέλεσμα εικόνας για snowden

Αποτέλεσμα εικόνας για steve jobs quotes the noise of others opinion


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου