Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Kurt Cobain, Montage of Heck
Σκηνοθεσία : Brett Morgen
2015

Αποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain


Νύχτα βροχής. Προχωράμε σε άδεια, γλιστερά, κακοφωτισμένα δρομάκια σαν μέλη μυστικής αίρεσης. Φτάνουμε στα τείχη του Νέου φρουρίου. Η πόρτα του ισόγειου, κατασκότεινου μπαρ ανοίγει για να υποδεχτεί αυτούς που θυμούνται τον Kurt.
«Πολύτεχνο». Κέρκυρα.                                                                                                  
Στην οθόνη προβάλλεται το εσωτερικό των μπαρ που οι Nirvana έπαιζαν τα πρώτα live.
Κέρκυρα, Ελλάδα. Aberdeen, Washington,Αμερική. Ίδιο βροχερό σκοτάδι.
 Στην προβολή του Montage of Heck είμαστε ελάχιστοι. Ίσως όσοι ήταν και όταν ο Kurt ξεκίνησε τις πρώτες προσπάθειες στη μουσική .
Εκπλήσσομαι. Τόσο λίγοι; Είναι τόσο πολλά τα χρόνια από την αυτοκτονία του Cobain; Έχει θαμπώσει η γοητεία του;

Αποτέλεσμα εικόνας για kurt cobainΑποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain

Από το ντοκυμαντέρ παρελαύνουν όλοι οι οικείοι του. Δείχνουν τα πρώτα οικογενειακά βίντεο, τις φωτογραφίες, τις παιδικές του ζωγραφιές, τις κασέτες, τις σημειώσεις, τα σκίτσα του. Μιλάνε γι΄αυτόν. Μόνο και μόνο για να καταλάβεις ότι ο Cobain δεν είχε ποτέ κανέναν οικείο.
Ο Krist Novosellic, το φιλαράκι από το Aberdeen, που έγινε ο μπασίστας των Nirvana,  δίνει συνέντευξη. Τίποτα δεν παραπέμπει στην εικόνα του των είκοσι χρόνων. Το μαλλί του έχει αραιώσει. Το σπίτι στο πλάνο φαίνεται μια υπερπολυτελής έπαυλη. Τα παλιά  t-shirts έχουν αντικατασταθεί από μεταξωτά πουκάμισα. Είναι πενήντα χρονών και μοιάζει πιο συντηρητικός και από τραπεζικό υπάλληλο. «Ήταν δύσκολο να διαχειριστείς όλη αυτή την ξαφνική φήμη. Ο Kurt είχε τα ναρκωτικά. Εγώ το αλκοόλ». Καλή επιλογή Krist. Εσύ ζεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για krist novoselic
O Krist Novosellic όταν γνώρισε τον
Kurt Cobain


Αποτέλεσμα εικόνας για krist novoselic
Ο Krist Novosellic με τους Nirvana.
Και όπως είναι σήμερα
Η γυναίκα του Kurt, η στρίπερ, ροκ σταρ, Courtney, μιλάει στην κάμερα κουνώντας τα πλατινέ εξτένσιον της, επιδεικνύοντας το σιδερωμένο από τα μπότοξ πρόσωπό της, τα γεμάτα σιλικόνη χείλη της. Τα σπυριά στο πρόσωπο και τα ξασμένα μαλλιά από τα home videos με τον Kurt έχουν εξαφανιστεί. Πολλά τα δικαιώματα από τα τραγούδια των Nirvana. E; Courtney;
Όταν παντρεύτηκαν ο Kurt ακύρωσε περιοδεία έξι μηνών, χωρίς να νοιαστεί για τα χαμένα λεφτά, μόνο και μόνο για να μείνει σπίτι μαζί της. Γιατί όχι; Είχε πια αρκετά για να αγοράζει  ηρωίνη για όλους. Είχε την Courtney. Είχε το καλύτερο γαμήσι της ζωής του (δικά του λόγια). Και όλα αυτά μπερδεύονταν με όρια ασαφή.

Αποτέλεσμα εικόνας για courtney love wedding
Ο γάμος Kurt-Courtney
Εκείνος με πυζάμες
Εκείνη με φόρεμα της
Frances Farmer
Αποτέλεσμα εικόνας για courtney love wedding
Courtney και Frances Bean στην πρεμιέρα
του Montage of Heck

Μέσα σε αυτή τη θολούρα γεννιέται ένα μωρό. Πολλοί γράφουν ότι είναι εθισμένο στα ναρκωτικά από τη γέννηση.
Hallo, hallo, hallo, how low?
«Τον απάτησες, Courtney
«Δεν μπόρεσα. Μια φορά μόνο απλά το σκέφτηκα. Εγώ δεν ήμουν Kurt. Δεν ήμουν τόσο μονογαμική. Φλέρταρα πάντα. Φλέρταρα με όλους. Ακόμα και με καρέκλες.  Και μόνο που σκέφτηκα να τον απατήσω εκείνος κατάπιε ένα ποτάμι χάπια. Δεν πρόλαβα ούτε τηλέφωνο να πάρω τον άλλο»
Στο ντοκυμαντέρ μιλάει και η μητέρα του. Μια γερασμένη, αλλά καλοστεκούμενη εκδοχή της Kourtney. «Όταν γεννήθηκε ο Kurt τον λάτρευα». Στην οθόνη προβάλλονται βίντεο από τα γενέθλιά του. Ξανθές αφέλειες, κόκκινα μάγουλα, φιλιά στον φακό. Πώς να μην τον λατρέψεις, Wendy; Και γιατί σταμάτησες να τον αγαπάς;
«Έβαζε τα χέρια του στα πόδια μιας κουνιστής καρέκλας και τα πόδια του στο κεφάλι της. Και ξεκινούσε να κουνιέται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Κάτι πήγαινε στραβά.»
«Ο Kurt ήταν υπερκινητικός. Ο πατέρας του δεν μπορούσε να τον αντέξει». Εσύ, Wendy; Εσύ μπορούσες;
Αποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain child photoΑποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain child photoΑποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain child photoΑποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain retarded girl


Στα οχτώ του οι γονείς του πήραν διαζύγιο. Στα 14 η μητέρα του τον έστειλε στον πατέρα του, τη μητριά του και τα νέα του αδέλφια.
«Κανείς δεν μπορούσε να τον αντέξει για πάνω από δυο βδομάδες» λέει η μητριά.
Τι είναι αυτό που πηγαίνει στραβά με τον Kurt; Η εφηβεία; Η βαρετή ζωή του Aberdeen; Η υπερκινητικότητά του; Η μανιοκατάθλιψη; Το διαζύγιο των γονιών του σε μια εποχή που κανείς δεν τολμούσε να πάρει διαζύγιο;
Ό,τι κι αν είναι ο Kurt ψάχνει δρόμο στη μουσική, τα σκίτσα, τον μπάφο.

Αποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain animation
Σκοτεινά σκίτσα
By Kurt Cobain

Από τις παλιές φωτογραφίες βλέπεις ότι ήταν ένα άνθρωπος προορισμένος να καεί. Ακόμα και αν η τεράστια φήμη δεν τον έβρισκε ποτέ, ο Kurt είχε την αύρα του βεγγαλικού.
Θα καεί. Όχι όμως πριν κάνει σεξ.
Ακούμε μια ιστορία για τον έφηβο Kurt που θέλει να απαλλαγεί από την παρθενιά του δοκιμάζοντας να βρεθεί με μια διανοητικά καθυστερημένη κοπέλα. Την τελευταία στιγμή δειλιάζει και φεύγει, αλλά εκείνη μιλάει στον πατέρα της και όλο το σχολείο κοροϊδεύει τον Kurt σαν «εκείνον που πηδάει καθυστερημένες».
Ο Buzz Osborne, τραγουδιστής των Melvins και εφηβικός φίλος του Kurt, λέει ότι αυτό δεν έγινε ποτέ. Είναι άλλη μια από τις ψεύτικες, γκροτέσκ ιστορίες του Kurt χάριν εντυπωσιασμού.
Πραγματικό σεξ κάνει με την όμορφη Tracy Marander.
Συζούν.
«Με τι χρήματα ζούσατε, Tracy
«Με αυτά που έβγαζα δουλεύοντας σε σούπερ μάρκετ».
 Κι ο Kurt;

Αποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain animationΑποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain graphic novel retard

Αντικαθιστά το υπόγειο του σπιτιού της μητριάς με το διαμερισματάκι της Tracy. Συνεχίζει να κάνει αυτό που του αρέσει περισσότερο από οτιδήποτε. Να παίζει την κιθάρα του, να ακούει τραγούδια, να φτιάχνει κασέτες (Montage of Heck), ντέμο, να γράφει μουσικές, να σκιτσάρει φρικιαστικές εικόνες, να γράφει συνθήματα, στίχους. Ευτυχισμένος στη μοναξιά του δημιουργικού, κατασκότεινου κόσμου του. 
Έτοιμος να καεί.
Όχι πριν γίνει διάσημος.

Αποτέλεσμα εικόνας για tracy marander
Kurt και Tracy Marander
Αποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain retarded girl
Montage of Heck
Αποτέλεσμα εικόνας για tracy marander
H Tracy Marander την εποχή που ήταν με τον Kurt
και όπως είναι στο Montage of Heck

Ο πρώτος δίσκος των Nirvana βγαίνει. Ένας ήχος τόσο διαφορετικός σαν εξωγήινος στην Αναγέννηση.
Ο Kurt θα καεί.
Όχι πριν βγάλει εκατομμύρια.
Περιοδείες. Συναυλίες. Συνεντεύξεις. Φωτογραφίσεις.
Σε κάθε συναυλία το αγγελικό του πρόσωπο είναι γεμάτο υποσχέσεις «Μπορεί να είστε τυχεροί. Μπορεί σήμερα να είναι η μέρα που εγώ για πάρτη σας θα γίνω παρανάλωμα.»
Αλλά όχι πριν κάνει ένα μωρό.
Γεννιέται η Frances. Μωρό γυμνό με δίπλες και στρουμπουλή σάρκα. Μωρό που θέλεις να κλέψεις. O Kurt το κρατάει αγκαλιά, το χαϊδεύει τρυφερά. Βλέπεις ότι το αγαπά. Αλλά δεν έχει την δύναμη να ανοίξει τα μάτια του να το δει. «Σταμάτα, Coyrtney, να μας τραβάς βίντεο. Δεν βλέπεις ότι δεν μπορώ να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά;»
 Τα βαριά βλέφαρα της ηρωίνης.

Αποτέλεσμα εικόνας για kurt cobainΑποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain child photoΑποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain child photo

Ο Kurt δεν θέλει να ζήσει. «Είναι χρόνια που δεν έχω νιώσει τη γνήσια χαρά της έμπνευσης». Σαν τη Virginia Woolf κι αυτός. Υπεύθυνο της έμπνευσής του θεωρεί τους χρόνιους πόνους που έχει στο στομάχι, τα ναρκωτικά, την αγρύπνια. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να γράψει.
Πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας. Η Courtney λέει ότι έγινε επειδή «διαισθάνθηκε» την ενδεχόμενη απιστία. O Buzz Osborne γελάει. Η Courtney είναι ψεύτρα. Αλλάζει τα λεγόμενά της κάθε φορά που μιλά. Η Courtney τραγουδά «I’ m the girl you know. I lie and lie and lie». Αυτιστική, τρελαμένη για δημοσιότητα. Θα πει ό,τι θέλεις. Αρκεί να στήσεις μια κάμερα μπροστά της.
Οι παρατάσεις τελειώνουν. Ήρθε η ώρα της Frances.
Frances Farmer will have her revenge in Seattle.
Ο Kurt πηγαίνει στο Seattle, εκεί που γεννήθηκε η αγαπημένη του Frances Farmer, η ταλαιπωρημένη από τη σχιζοφρένεια σταρ του Χόλυγουντ, που τη νιώθει σαν αδελφή ψυχή.
Ένα όπλο. Ηρωίνη για να σκοτώσει και βόδι.
Η Courtney ψάχνει να τον βρει.
Τον βρίσκει.
Πτώμα.
 Αίμα στο αυτί και τρύπα στο μάτι.
Η συνωμοσιολογία φουντώνει.
Αυτοκτονία ή δολοφονία;

Αποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain child photo

Με τέτοια δόση ηρωίνης δεν έχεις δύναμη ούτε να ξυθείς. Πόσο μάλλον να τραβήξεις τη σκανδάλη.
Ο Kurt συνεχίζει να πουλάει. Και όταν οι τζίροι παρουσιάζουν πτώση όλοι φροντίζουν να τον θυμίσουν.
Συμπαραγωγός του Montage of heck :

 FRANCES BEAN COBAIN 

Αποτέλεσμα εικόνας για kurt cobain child photo
Frances Bean Cobain
Αποτέλεσμα εικόνας για frances farmer
Frances Farmer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου