Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Lily’ s Story
Σενάριο : Ροβήρος Μανθούλης
Σκηνοθεσία : Ροβήρος Μανθούλης
2002
 
Για όποιον έχει διαβάσει το “Μολύβι Φάμπερ νο 2” της Άλκης Ζέη ή τα “Σπανιόλικα παπούτσια” της ή έχει παρακολουθήσει συνεντεύξεις της το ‘Lilys story’ είναι μια απολαυστική απεικόνιση της ζωής της εξόριστης ελληνικής αριστερής κοινότητας στο Παρίσι στα χρόνια της δικτατορίας. Για όσους δεν έχουν διαβάσει τίποτα σχετικό είναι μια μάλλον ακαταλαβίστικη απεικόνιση.


Το σενάριο της ταινίας μοιάζει φελλινικό. Υποτυπώδες. Αποκτά υπόσταση μέσα από ένα παζλ ιστοριών, μουσικές αναφορές, καλλιτεχνικά πλάνα. Στο τέλος των ταινιών του Φελίνι φεύγεις γεμάτος από κινηματογραφικούς πίνακες, ζωγραφικά γκρο πλαν, πρόσωπα που δεν μπορείς να ξεχάσεις. Ο Μανθούλης μοιάζει να πελαγοδρομεί χωρίς να βρίσκει το δρόμο του στο αίσθημα του θεατή.  Σε ένα πράγμα όμως βρίσκουν ταύτιση Φελίνι και Μανθούλης: διαλέγουν για alter ego τους ανθρώπους πιο όμορφους και φωτογενείς από τους ίδιους.  Ο Φελίνι το Μαστρογιάνι και ο Μανθούλης τον Bruno Putzulu. Αν και ο Putzulu σαν φυσιογνωμία παραπέμπει σε μικροαστό, στερείται του πυρετικού, αναρχικού βλέμματος του σκηνοθέτη.

Γιώργος Βογιατζής ως Γιώργος Σεβαστίκογλου
 και Μηνάς Χατζησάββας ως Δημήτρης Χατζής 
Μελίνα και Ροβήρος στο Παρίσι
Το ‘Lilys Story’ είναι η ιστορία μιας ταινίας που δεν γυρίστηκε ποτέ. Μία νέα γυναίκα, θύμα των βασανιστηρίων της Χούντας στο κτίριο της Ασφάλειας στην Μπουμπουλίνας έρχεται στο Παρίσι. Η Μελίνα Μερκούρη έχει την ιδέα να γίνει η ιστορία της ταινία. Ο Ροβήρος Μανθούλης με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, τον άντρα της Άλκης Ζέη (στην ταινία τους παίζουν ο Γιώργος Βογιατζής και η Γιώτα Φέστα αντίστοιχα) αναλαμβάνουν να γράψουν το σενάριο.

Αποτυπώνεται πιστά το κλίμα της εποχής και της ζωής στους κύκλους της ελληνικής ιντελεγκέντσιας που βρέθηκε εξόριστη στο Παρίσι, ενώ σύντροφοι και συνοδοιπόροι διώκονταν και βασανίζονταν στα κρατητήρια της Χούντας. Μέσα από την ταινία νιώθεις τη νοσταλγία τους για την πατρίδα, την προσπάθειά τους να κάνουν ευρέως γνωστό στη διεθνή κοινότητα το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας με όποια μέσα μπορούν, τη συντροφικότητά τους. Οι οικογένειες Μανθούλη και ο Σεβαστίκογλου ζουν σε διπλανά διαμερίσματα. Τα μεσημέρια τρώνε μαζί, όταν έχουν μια ιδέα για το σενάριο χτυπούν την πόρτα ο ένας του άλλου, συγκεντρώνονται σε μεγάλες παρέες και μιλούν, γελούν, διαφωνούν, δίνουν χρήματα όταν υπάρχει ανάγκη.
Πόσο έχει αλλάξει η σύγχρονη ζωή τώρα που δεν υπάρχει ένας κοινός εχθρός…
Πόσο δένει τους ανθρώπους η ξενιτειά, η αδυναμία…

Η Lilly-Όλια Λαζαρίδου
Ροβήρος και Χατζής στα λουτρά της
Ουγγαρίας
Οι ιστορίες είναι πολλές και αλληλοσυνδεόμενες. Η Lilly, που μόλις βγαίνει από τα κρατητήρια της Ασφάλειας μετά από βασανισμό της από τη Χούντα. Η Lilly που αποπειράται να αυτοκτονήσει όπως την οδηγούν στην Ασφάλεια. Η Μελίνα Μερκούρη που έχει την ιδέα μιας ταινίας βασισμένης στις εμπειρίες της Lilly. Ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, που αναλαμβάνουν να γράψουν το σενάριο. Ο Δημήτρης Χατζής (στην ταινία τον υποδύεται ο ολόιδιός του Μηνάς Χατζησάββας), ο συγγραφέας, που ζει στην Ουγγαρία ως πολιτικός εξόριστος. Ταξιδεύοντας από το Παρίσι προς τη Βουδαπέστη ο Γιουγκοσλάβος ελεγκτής των εισιτηρίων αρνείται να καταλάβει πως κάποιος που πηγαίνει στην Ουγγαρία είναι από τα Γιάννενα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Γεγονός που τον αναγκάζει να διανυκτερεύσει στα σύνορα Ιταλίας-Γιουγκοσλαβίας για να εκδώσει βίζα και του δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα φίλη. Ο Ροβήρος και η ενθουσιώδης ερωμένη του, Μαρίνα, που ακούει όλη την ιστορία του σεναρίου. Η αμερικάνικη εταιρία παραγωγής που, ενώ έχει αναλάβει την παραγωγή της ταινίας, υποχωρεί εξαιτίας νομικών προβλημάτων. Ο Ζυλ Ντασέν που τους βρίσκει  νέους Ρουμάνους παραγωγούς. Ο Τσαουσέσκου που απαγορεύει στην εταιρεία παραγωγής να συμβληθεί μαζί τους για να μην δυσαρεστήσει τη Χούντα των συνταγματαρχών. Ο Μπαλού που θέλει να πραγματοποιήσει την ευχή του νεκρού ακαδημαϊκού φίλου του και να θάψει τις στάχτες τις δικές του και της νεκρής γυναίκας του στη Γαλλία και στη Σπάρτη. Κάποιος Βουδούρης που ο πρωταγωνιστής τον αναζητά (και τον βρίσκει) στο Πιράνο με τη βοήθεια της τυφλής Γιουγκοσλάβας τηλεφωνήτριας.
"Η κυρία δήμαρχος", μία από τις γνωστές στο ελληνικό κοινό
ταινίες του Ροβήρου Μανθούλη

Ο Μανθούλης είναι ένας σκηνοθέτης που έζησε πολλά χρόνια στη Γαλλία, όπου και δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία. Γι΄αυτό και το έργο του δεν έχει προβληθεί ανάλογα στην Ελλάδα. Το Lillystory είναι μια ευκαιρία να δει κανείς τη σκηνοθετική ματιά ενός ανθρώπου που αγαπά την ιστορία, την πολιτική, το ντοκυμαντέρ, αλλά ταυτόχρονα τη συντροφικότητα, τη δημιουργία, τον άνθρωπο. Σίγουρα όχι ένα χαμένο δίωρο.






Lilly, Γιώργος, Δημήτρης, Ζυλ, Μαρίνα, Μπαλού : ένα παζλ αληθινών ιστοριών







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου