Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Λίο Μέσσι, μια ζωή σαν παραμύθι
Michael Part
Εκ. Πατάκης 2014

Οι γνώσεις μου γα το ποδόσφαιρο περιορίζονται στον Μπέκαμ και τον Πικέ. Και αυτό για τις VIP συζύγους τους και όχι για τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες. Μέχρι που ο γιος μου έκανε την καίρια ερώτηση στον φίλο του: «σε παρακαλώ πολύ πολύ πολύ. Μου το δανείζεις;» Σκύβω να δω το αντικείμενο του πόθου και βλέπω το βιβλίο με το κόκκινο εξώφυλλο. «Παρ΄το. Στο χαρίζω. Έτσι κι αλλιώς όλο για τη γιαγιά του μιλάει»απαντά ο φίλος.
Οι κεραίες μου παίρνουν φωτιά. Αθλητική παιδική βιογραφία που μιλά για τη συμβολή της γιαγιάς στη δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσης ποδοσφαιριστή; Interesting, quite interesting indeed, mr Part.   
Ο Λίο με το ίνδαλμά του,
τον Πίμπε ντ΄όρο Μαραντόνα
Ο Λίο είναι ένα μικρό τετράχρονο παιδί εξαμελούς οικογένειας. Στα γενέθλιά του η γιαγιά Σέλια του χαρίζει μια μπάλα. Αν του είχε χαρίσει ένα πατίνι ο Ινιέστα θα ήταν σήμερα ο καλύτερος παίκτης της Μπαρτσελόνα και ίσως ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο δίπλα στον Ρονάλντο, αντί του Μέσι. Όμως η γιαγιά έχει δει την τρελή αγάπη του μικρού για τη μπάλα. Η αφίσα του Πίμπε ντ΄όρο, του χρυσού παιδιού Μαραντόνα, στο παιδικό του δωμάτιο, δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες. Ο Λίο φοβάται να παίξει με τα πανύψηλα –στα μάτια του- αδέλφια και ξαδέλφια του. Είναι πολύ μικροκαμωμένος. Προπονούμενος όμως για έναν χρόνο με τη μπάλα και με την παρότρυνση της γιαγιάς περνά από δοκιμαστικό στην ομάδα της Γκράντολι. Το βράδυ πριν πάει βλέπει σε όνειρο τον Μαραντόνα να του λέει «εσύ είσαι ο επόμενος Πίμπε». Στην Γκράντολι αποκτά το παρατσούκλι του: the flea, ο ψύλλος. Κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει, να τον ξεφορτωθεί εύκολα. Η γιαγιά Σέλια φροντίζει να δουν τον ψύλλο της οι κυνηγοί ταλέντων της Newells Old Boys. Και φυσικά δεν μπορούν να του αντισταθούν.
ο μικρόσωμος Λίο
Όμως κάτι περίεργο συμβαίνει στον Μέσι. Μια ορμονική διαταραχή δεν του επιτρέπει να ψηλώνει και να αναπτύσσεται όπως οι συνομήλικοί του. Η διάγνωση είναι ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Κρίμα για ένα τέτοιο, εξαιρετικό ταλέντο, λένε όλοι. Η λύση είναι μια πολύ δαπανηρή φαρμακευτική αγωγή που ίσως του εξασφαλίσει μια φυσιολογική ανάπτυξη. Η οικογένεια Μέσι δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος. Αλλά ψάχνει να βρει τρόπο να βοηθήσει τον Λίο της. Και πραγματικά τη λύση δίνουν το ΙΚΑ και το εργοστάσιο που εργάζεται ο πατέρας Μέσι που αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση της θεραπείας. Η καλοτυχία του μικρού Λίο δοκιμάζεται όταν  η οικονομική κρίση της χώρας αναγκάζει ΙΚΑ και εργοστάσιο να δηλώσουν αδυναμία να συνεχίσουν να πληρώνουν την πανάκριβη θεραπεία. Την ίδια περίοδο ο Μέσι βιώνει και την πρώτη μεγάλη απώλεια. Χάνει τη γιαγιά Σέλια. Ατζέντισσα, εμπνεύστρια και οπαδό του. Από τότε κάθε φορά που βάζει ένα γκολ κάνει σήμα στον ουρανό : για σένα γιαγιά.
Η ομάδα του Λίο, η Newells Old Boys, αναλαμβάνει να πληρώσει τα μισά έξοδα της θεραπείας. Αλλά και πάλι οι γονείς του δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα υπόλοιπα.
Αυτή η δυσκολία είναι που αναγκάζει τον Λίο να χτυπήσει την πόρτα της Λα Μασία. Στην προσπάθεια να βρουν χρήματα για την αγωγή πατέρας και γιος ταξιδεύουν μέχρι την Αργεντινή για να περάσουν τεστ από την Athletico River Plate. Η Athletico δεν ανταποκρίνεται. Όμως το ραντεβού με τη μοίρα έχει συντελεστεί αφού ένας scouter της μυθικής Μπαρτσελόνα έχει προλάβει και τον έχει δει να κάνει τα μαγικά του. Η πρόταση της Μπάρτσα είναι δελεαστική. Φοίτηση του Λίο στην αθλητική ακαδημία Λα Μασία, κάλυψη της πανάκριβης αγωγής ανάπτυξης και υπόσχεση εύρεσης δουλειάς για τον πατέρα Μέσι στη Βαρκελώνη.
Ροντρίγκο, Ματίας και Λίο:
οι τρεις σωματοφύλακες.
Ο Λίο έμεινε πάντα πολύ δεμένος
με την οικογένειά του,
παρ΄όλο που ζούσε από 13 χρονών
στην Ισπανία και εκείνοι
στην Αργεντινή
Λα Μασία και Μπαρτσελόνα
Ο Λίο ανυπομονεί να φοιτήσει στη Λα Μασία μαζί με τους Αντρές Ινιέστα, Τσάβι, Φάμπρεγας, Πικέ. Η οικογένεια αρχίζει να συζητά αν θα μετακομίσουν όλοι στην Ισπανία ή αν θα χρειαστεί για πρώτη φορά να χωριστούν. Η Μπαρτσελόνα καθυστερεί την υπογραφή του συμβολαίου. Ο μαχητικός πατέρας Μέσι δεν ξέρει αν πρέπει να εγκαταλειφθεί στην απόγνωση ή να περιμένει υπομονετικά τη Μπαρτσελόνα να αποφασίσει. Αποφασίζει να πιέσει και η αφυπνισμένη Μπάρτσα δεσμεύει το μεγαλύτερο αστέρι της με μια υπογραφή σε χαρτοπετσέτα. Η οικογένεια Μέσι δοκιμάζεται, καθώς η αλλαγή ηπείρου δεν είναι εύκολη για όλους. Ο Λίο παίρνει την απόφαση να μείνει μόνος του στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα και  να προσπαθήσει να κάνει ποδοσφαιρική καριέρα. Όλα τα άλλα αποτελούν μια πολύ γνωστή ιστορία.
Μια ιστορία που γοητεύει μικρά αγόρια, που δεν σταματούν να δανείζουν το ένα στο άλλο το βιβλιαράκι. Κι ας απογοητεύονται που ο Παρτ είναι ρομαντικός και συναισθηματικός και αντί για περιγραφές θριάμβων γράφει συνέχεια για τη γιαγιά Μέσι. Τουλάχιστον μαθαίνουν τον βασικό κανόνα της ζωής : ότι κανείς (όσο υπερεπιτυχημένος και υπερευτυχισμένος και αν φαίνεται) δεν έχει γλιτώσει την απογοήτευση και το μόχθο.
Μια ιστορία που γοητεύει και μαμάδες μικρών αγοριών που, ενώ αδιαφορούσαν για το ποδόσφαιρο, αναγκάζονται να παραδεχτούν αυτό που λέει και ο Ρονκαλιόλο : «Σιχαίνομαι το ποδόσφαιρο. Ο λόγος που άρχισε να μου αρέσει είναι γιατί έχω έναν γιο επτά χρονών. Δεν θέλω το παιδί μου να είναι αυτός ο «παράξενος τύπος» στο σχολείο». Και γιατί είναι δύσκολο να μην υποταχτείς στη μυστική γοητεία της στρογγυλής θεάς και στις ιστορίες των μάγων της.

Αποτέλεσμα εικόνας για αντονελα μεσι
Σε αντίθεση με τους περισσότερους σταρ
του ποδοσφαίρου ο Μέσι
παντρεύτηκε την εφηβική του αγάπη και γενικά
 προωθεί την εικόνα του εργατικού επαγγελματία και
σοβαρού οικογενειάρχη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου